Bigos cygański ani tochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!
W tym daniu jest wszystko - prawdziwy warzywny misz masz, ale bardzo smaczny. Zrobiłam go trochę inaczej, niż zwykły bigos. Nie dodawałam w ogóle wody, warzywa dusiły się tylko we własnym soku i to zdecydowanie wpłynęło na ich smak. Oczywiście na plus. To mój bardzo udany eksperyment kulinarny :)
Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne.
Wiele słyszałam o bigosie z cukinii ale nie sądziłam, że może być taki dobry. Cukinia to naprawdę niesamowite warzywo, skoro można przyrządzić z niej bigos, który smakuje jak prawdziwy bigos. Danie jest lekkie, w sam raz na letnie upały, a z podanego przepisu wychodzi całkiem spora porcja.
Obowiązkowa pozycja w sezonie letnim, kiedy na straganach królują główki młodej kapusty. Przepisów na taki bigos jest pewnie tyle, ile rodzin. Każda pani domu robi go inaczej, dodaje inne składniki itd. Ja nauczyłam się go od mojej mamy, choć i tak nieco się różni od jej wersji.
Zrobiłam zatem cały gar z nadzieją, że chociaż go zawekuję... A że akurat bigos wyszedł idealny: na kwaśność, zawartość mięsa i miękkość, to nie było co zbierać do słoika... No cóż, czynność na pewno wkrótce powtórzę i zrobię dwa razy więcej...