Bigos z cukinii
Wiele słyszałam o bigosie z cukinii ale nie sądziłam, że może być taki dobry. Cukinia to naprawdę niesamowite warzywo, skoro mozna przyrządzić z niej bigos, który smakuje jak prawdziwy bigos. Danie jest lekkie, w sam raz na letnie upały a z podanego przepisu wychodzi całkiem spora porcja.
Składniki:
- 300 g młodej marchewki,
- 3,5 kg cukinii - waga po wydrążeniu,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- koncentrat pomidorowy,
- ulubiona kiełbasa ok. 300-400 g
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na durszlak i posypać solą. Cukinia puści sok, który należy odcisnąć. Marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy jest już miękka dodać ok. 140 g koncentratu pomidorowego. Podsmażyć. Dołożyć cukinię i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę gotować.
Smacznego:)