Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą

Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą
Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 op. sera mozzarella
  • 1 porcja ciasta francuskiego (może być light)
  • ½ kostki sera feta
  • olej Kujawski z bazylią
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinie kroimy w cienkie plasterki, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, żeby puściły sok.

Mozzarellę kroimy w plasterki, osączamy z wody.

Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim (tartę możemy upiec także w blaszce na ciasto). Spód nakłuwamy widelcem. Następnie układamy plastry mozzarelli oraz osączoną cukinię. Całość polewamy olejem i przyprawiamy do smaku. Na koniec kruszymy fetę i zapiekamy.

Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy 20 minut w 200 ℃ (opcja góra-dół). Po upieczeniu dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Zdjęcie - Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów