Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 op. sera mozzarella
- 1 porcja ciasta francuskiego (może być light)
- ½ kostki sera feta
- olej Kujawski z bazylią
- sól
- pieprz
- chili
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w cienkie plasterki, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, żeby puściły sok.
Mozzarellę kroimy w plasterki, osączamy z wody.
Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim (tartę możemy upiec także w blaszce na ciasto). Spód nakłuwamy widelcem. Następnie układamy plastry mozzarelli oraz osączoną cukinię. Całość polewamy olejem i przyprawiamy do smaku. Na koniec kruszymy fetę i zapiekamy.
Pieczemy 20 minut w 200 ℃ (opcja góra-dół). Po upieczeniu dekorujemy świeżymi listkami bazylii.