Wytrawna tarta z akcentem wielkanocnym

Wytrawna tarta z akcentem wielkanocnym
Zdjęcie - Wytrawna tarta z akcentem wielkanocnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawna tarta z akcentem wielkanocnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawna tarta z akcentem wielkanocnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 żółtko
  • ok. 4 łyżek wody
na farsz:
  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 młode cebulki ze szczypiorkiem
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g oscypka
  • garść migdałów blanszowanych
Przygotowanie Ciasto wyrobić z czterech pierwszych składników, dodawać po łyżce wody i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie zwarte. Wstawić do lodówki na 30 minut.


Piec nagrzać do 180°C. Formę na tartę wyłożyć schłodzonym ciastem. Ponakłuwać, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto, aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15 min., następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 min.


Na podpieczoną tartę wyłożyć pokrojonego łososia, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem (kilka pędów zostawić w całości do dekoracji). Śmietanę wymieszać z jajkami i startymi serami. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Ozdobić szczypiorkiem oraz migdałami.


Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40 min. w temp. 180°C.


Porada:

Oscypek można zastąpić innym twardym, żółtym serem np. Goudą lub Cheddarem. Nie należy się również przejmować, jeśli nie uda Wam się wyłożyć ciasta z wałka - jest ono na tyle elastyczne, że z łatwością można wyłożyć formę ciastem przy użyciu samych rąk. Przed włożeniem do nagrzanego pieca formę z wyłożonym ciastem przechowywać w lodówce.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów