Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem

Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem
Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g cukru
  • 150 g cukierków krówek
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 100 g posiekanej ciemnej czekolady
  • 70 g ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie

Za pomocą trzepaczki lub miksera ucieramy cukier z olejem. Następnie dodajemy jajka i jeszcze chwilę ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Dodajemy kakao, mąkę oraz sól. Mieszamy dokładnie.


W osobnym naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z wodą i szybko dodajemy do ciasta. Mieszamy ponownie.


Dodajemy posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki krówki.

Schładzamy przez około 1 godzinę lub pozostawiamy na noc w lodówce.


Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy.


Pieczemy w 180ºC przez około 10-12 minut. Upieczone ciasteczka powinny być miękkie i ciągnące. Zbyt długo pieczone robią się twarde.


Jeszcze ciepłe ciastka możemy oprószyć płatkami soli.

Studzimy na blasze.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów