Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą

Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą

Zdjęcie - Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej (1 dag)
  • 8 łyżek oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego domowego lub z kostki
  • 4-5 łyżek śmietanki 30%
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, płuczemy, osuszamy. Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kroimy na grube plastry, lekko rozgniatamy je dłonią. Na spód płaskiego szklanego lub ceramicznego naczynia wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią. Układamy plastry mięsa. Smarujemy musztardą i polewamy 2 łyżkami oleju Kujawskiego. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej pół godziny.

Zdjęcie - Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią. Na rozgrzany olej wkładamy plastry polędwicy stroną posmarowaną musztardą. Smażymy na rumiano 5-6 minut. Przekręcamy, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy kolejne 5-6 minut.

Zdjęcie - Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do polędwicy z cebulą wlewamy bulion warzywny. Mięso przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze kilka minut gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami i surówką coleslaw.

Zdjęcie - Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Zdjęcie - Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów