Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą

Składniki:
- 50 dag polędwicy wieprzowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej (1 dag)
- 8 łyżek oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego domowego lub z kostki
- 4-5 łyżek śmietanki 30%
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, płuczemy, osuszamy. Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kroimy na grube plastry, lekko rozgniatamy je dłonią. Na spód płaskiego szklanego lub ceramicznego naczynia wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią. Układamy plastry mięsa. Smarujemy musztardą i polewamy 2 łyżkami oleju Kujawskiego. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej pół godziny.
Krok 2
Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią. Na rozgrzany olej wkładamy plastry polędwicy stroną posmarowaną musztardą. Smażymy na rumiano 5-6 minut. Przekręcamy, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy kolejne 5-6 minut.
Krok 3
Do polędwicy z cebulą wlewamy bulion warzywny. Mięso przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze kilka minut gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami i surówką coleslaw.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina