Naleśniki z bananem i czekoladą

Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy została żoną francuskiego króla. Nie znam osoby która nie lubiłaby naleśników. Jak przygotować idealne naleśniki? Ciasto powinno być płynne, aby dobrze rozprowadzało się na patelni i obowiązkowo powinno odpocząć po przygotowaniu. Ważne jest też aby smażyć je na dobrej patelni, którą należy porządnie rozgrzać zanim usmażymy pierwszego naleśnika. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Dodatki są tu sprawą drugorzędną, każdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce.

Zdjęcie - Naleśniki z bananem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
500 ml mleka
2 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
odrobina oleju do smażenia naleśników
Krem bananowy:
1 waniliowy serek homogenizowany
2 banany
Sos czekoladowy:
100 g czekolady 70% kakao
15 g masła
1,5 łyżki miodu
70 ml mleka
Dodatkowo:
1 banan pokrojony w plastry
garść płatków migdałów uprażonych na suchej patelni

Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Banany obieramy, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na małe kawałki i roztopienia w kąpieli wodnej. Dodajemy masło oraz miód, mieszamy. Zestawiamy sos z garnka z wodą, ubijamy i dodajemy mleko, aż uzyskamy sos o gładkiej konsystencji. Jeśli trzeba, przed podaniem sos można podgrzać.
Przed podaniem na połowie naleśnika rozprowadzamy krem bananowy i układamy kilka plasterków banana, posypujemy prażonymi migdałami. Składamy na pół, a następnie na ćwierć. Układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi migdałami.


Zdjęcie - Naleśniki z bananem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Naleśniki z bananem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naleśniki z bananem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z malinami i budyniem
1

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki