Surówka z młodej kapusty – colesław

Surówka z młodej kapusty – colesław
Cytując Wikipedię, historia surówki colesław, sięga prawdopodobnie sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, stąd została wcielona do wielu kultur Europy i świata. Podstawowe składniki tej popularnej surówki, to szatkowana biała kapusta, marchew, por lub cebula i prosty sos winegret. Surówka ponadczasowa i zawsze smaczna, nie zależnie od tego, jakich warzyw użyjemy jako uzupełniaczy. Bardzo polecam do obiadu i do wakacyjnego grilla ?

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty – colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebulka czerwona
Sos
  • 1 łyżka musztardy lub majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku i rozmarynu
  • sól morska
Kapustę drobno szatkuję, daję do miseczki i delikatnie posypuję solą. Dokładnie mieszam i ugniatam w dłoniach. Kapusta powinna lekko puścić sok. Odstawiam na 10 minut. Marchewkę ścieram na mniejszych oczkach. Cebulkę kroję w małą kostkę. Do kapusty dodaję marchew i cebulkę, wszystko mieszam. Przygotowuję sos. Do majonezu lub musztardy, dodaję olej, wszystko ubijam rózgą kuchenną. Dodaję ocet winny, przyprawy i sól do smaku. Wszystko ponownie ubijam. Sos dodaję do surówki, mieszam i od razu podaję. Świetna surówka do obiadu i do ogrodowego grilla. Smacznego ? Uwagi – sekretem udanej surówki z białej kapusty, jest sposób szatkowania kapusty. Zaopatrzcie się w prostą szatkownicę kuchenną, dzięki niej otrzymacie drobno poszatkowaną kapustę, nożem jest bardzo trudno uzyskać taki efekt. Zdjęcie szatkownicy tutaj klik.

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty – colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty – colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów