Gulasz węgierski
Gulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki - danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości - należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny równiez u nas.
Skladniki:
1 kg mięsa wieprzowego
2 łyżki smalcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 czerwone papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1/4 łyżeczki kminku
Wykonanie:
- umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla
- na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Zestawić patelnię z ognia i dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą
- podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakmi. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku