Bułeczki z owocami
Trwa sezon na jagody, porzeczki, maliny, grzechem byłoby z nich wszystkich nie korzystać! Oprócz codziennego podjadania owoców, miksowania z nimi koktajli, polecam też przemycić je do drożdżowych bułeczek.
Przygotowałam przepis na bazie którego upieczecie nie tylko jagodzianki, ale także porzeczkówki i inne wersje smakowe. Możecie zatem jako farsz wybrać dowolne owoce ?
Jeśli chodzi o wierzch bułeczek, przed pieczeniem wystarczy je posmarować białkiem. To w zupełności wystarczy, aby były piękne i rumiane. Jeśli macie jednak ochotę na szaleństwo to możecie jeszcze je posypać kruszonką, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
5.0 z 2 ocen Bułeczki z owocami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 10 Składniki
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- Jajko
- 50 g masła
- 270 ml mleka
- 50 cukru
- Szczypta soli
- Nadzienie:
- 200 g owoców (np. porzeczki i jagody)
- • 3 łyżki cukru
- • Wierzch:
- • białko
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
- Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
- Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- Owoce łączymy z cukrem
- Następnie dzielimy na 10-12 części, z każdej z nich spłaszczamy na okrągły placuszek, na środku kładziemy łyżkę farszu, boki ciasta zwijamy ku środkowi i formujemy bułeczki.
- Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 40 minut.
- Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem.
- Bułeczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce.