Mazurek pistacjowy
Kujawski z pierwszego tłoczenia jest źródłem kwasów omega 3, witamin E i K naturalnie występujących w nasionach rzepaku, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety.
Olej Kujawski znakomicie wydobywa smak potraw i polecany jest do stosowania zarówno na ciepło do smażenia, pieczenia, jak i na zimno np. do sałatek.
Składniki na mazurek pistacjowy:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
Masa:
- 600 g serka waniliowego
- 150 g kremu pistacjowego
- 1 łyżka żelatyny
- 50 g zblendowanych pistacji
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g dżemu porzeczkowego
Dodatkowo:
- migdały, maliny i truskawki do ozdoby
Jak przygotować mazurek pistacjowy?
Składniki na ciasto wyrabiamy w robocie planetarnym. Wyrobione ciasto ugniatamy na blacie i wykładamy nim foremkę na mazurka. Nakłuwamy widelcem, ewentualnie obciążamy grochem.
Spód do mazurka pistacjowego pieczemy w piekarniku w temperaturze 185°C przez ok. 25-30 minut.
Do serków waniliowych dodajemy masę pistacjową i miksujemy. Na końcu dodajemy pistacje, żelatynę i mieszamy łyżką.
Wystudzony spód do mazurka smarujemy najpierw dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy masę serowo-pistacjową i rozsmarowujemy równo.
Mazurek pistacjowy ozdabiamy owocami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Czas przygotowania: 3 godziny (w tym 2 godz. chłodzenia)
Ilośc porcji: 12
Poziom trudności: średnio trudne