Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Zdjęcie - Mazurek pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kujawski z pierwszego tłoczenia jest źródłem kwasów omega 3, witamin E i K naturalnie występujących w nasionach rzepaku, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety.

Olej Kujawski znakomicie wydobywa smak potraw i polecany jest do stosowania zarówno na ciepło do smażenia, pieczenia, jak i na zimno np. do sałatek.

Składniki na mazurek pistacjowy:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu

Masa:

  • 600 g serka waniliowego
  • 150 g kremu pistacjowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g zblendowanych pistacji
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g dżemu porzeczkowego

Dodatkowo:

  • migdały, maliny i truskawki do ozdoby

Zdjęcie - Mazurek pistacjowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować mazurek pistacjowy?

Składniki na ciasto wyrabiamy w robocie planetarnym. Wyrobione ciasto ugniatamy na blacie i wykładamy nim foremkę na mazurka. Nakłuwamy widelcem, ewentualnie obciążamy grochem.

Spód do mazurka pistacjowego pieczemy w piekarniku w temperaturze 185°C przez ok. 25-30 minut.

Do serków waniliowych dodajemy masę pistacjową i miksujemy. Na końcu dodajemy pistacje, żelatynę i mieszamy łyżką.

Wystudzony spód do mazurka smarujemy najpierw dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy masę serowo-pistacjową i rozsmarowujemy równo.

Mazurek pistacjowy ozdabiamy owocami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Czas przygotowania: 3 godziny (w tym 2 godz. chłodzenia)
Ilośc porcji: 12
Poziom trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów