Chrupiący chleb z gara
Chrupiący chleb z gara to:
✅tylko 5 prostych składników
✅prosty i niezawodny przepis na domowy chleb
✅aromatyczne pieczywo pachnące ulubionymi ziołami
✅bez nabiału.
W tym przepisie wykorzystałam olej Kujawski z ziołami, dzięki czemu chleb jest niezwykle aromatyczny. Czuć w nim czosnek, bazylię, rozmaryn, oregano i cebulę. Właśnie taki jest olej Kujawski z ziołami! Połączenie oleju rzepakowego z naturalnymi ziołami (jest 8 różnych wariantów smakowych) sprawdza się w przeróżnych przepisach bez konieczności dodawania ekstra przypraw i ziół. I można go wykorzystywać zarówno na ciepło, jak i na zimno np. do sałatek.
Składniki na chrupiący chleb z gara:
- 500 g mąki orkiszowej
- 9 g drożdży instant
- 1 szczypta cukru
- 250 g ciepłej wody
- 75 ml dowolnego oleju Kujawskiego z ziołami (można połączyć kilka smaków)
- 1 łyżeczka soli
Jak upiec chrupiący chleb z gara?
Do ciepłej wody dodaj drożdże instant, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj.
Wlej olej Kujawski z ziołami (ulubiony wariant lub kilka), wsyp mąkę orkiszową i sól. Zacznij wyrabiać ciasto, początkowo drewnianą łyżką, następnie dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego.
Gotowe ciasto na chrupiący chleb z gara powinno być jednolite i nie kleić się do rąk.
Odstaw je do wyrośnięcia na 60-90 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie przez chwilę wyrabiaj ciasto, składając je kilkakrotnie na 3 części (jak na filmiku). Uformuj bochenek, przełóż go do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Zrób kilka nacięć. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni (może być termoobieg).
Chrupiący chleb z gara piecz przez 40 minut pod przykryciem i następnie 20 minut bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw chleb do wystudzenia.
Czas przygotowania: 3 godziny
Ilośc porcji: 3
Stopien trudnosci: prosty przepis