Chrupiący chleb z gara

Chrupiący chleb z gara

Zdjęcie - Chrupiący chleb z gara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiący chleb z gara to:

✅tylko 5 prostych składników

✅prosty i niezawodny przepis na domowy chleb

✅aromatyczne pieczywo pachnące ulubionymi ziołami

✅bez nabiału.

W tym przepisie wykorzystałam olej Kujawski z ziołami, dzięki czemu chleb jest niezwykle aromatyczny. Czuć w nim czosnek, bazylię, rozmaryn, oregano i cebulę. Właśnie taki jest olej Kujawski z ziołami! Połączenie oleju rzepakowego z naturalnymi ziołami (jest 8 różnych wariantów smakowych) sprawdza się w przeróżnych przepisach bez konieczności dodawania ekstra przypraw i ziół. I można go wykorzystywać zarówno na ciepło, jak i na zimno np. do sałatek.

Składniki na chrupiący chleb z gara:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 9 g drożdży instant
  • 1 szczypta cukru
  • 250 g ciepłej wody
  • 75 ml dowolnego oleju Kujawskiego z ziołami (można połączyć kilka smaków)
  • 1 łyżeczka soli

Zdjęcie - Chrupiący chleb z gara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec chrupiący chleb z gara?

Do ciepłej wody dodaj drożdże instant, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj.

Wlej olej Kujawski z ziołami (ulubiony wariant lub kilka), wsyp mąkę orkiszową i sól. Zacznij wyrabiać ciasto, początkowo drewnianą łyżką, następnie dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego.

Gotowe ciasto na chrupiący chleb z gara powinno być jednolite i nie kleić się do rąk.

Odstaw je do wyrośnięcia na 60-90 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie przez chwilę wyrabiaj ciasto, składając je kilkakrotnie na 3 części (jak na filmiku). Uformuj bochenek, przełóż go do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Zrób kilka nacięć. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni (może być termoobieg).

Chrupiący chleb z gara piecz przez 40 minut pod przykryciem i następnie 20 minut bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw chleb do wystudzenia.

 

Czas przygotowania: 3 godziny
Ilośc porcji: 3
Stopien trudnosci: prosty przepis

 

Kategorie przepisów