Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to jedna z obowiązkowych wielkanocnych pozycji na świątecznym stole. Podany z ulubionym pieczywem i skropiony olejem Kujawskim lnianym tłoczonym na zimno.
Tradycyjny żurek przygotowałam na ugotowanym wcześniej bulionie warzywnym z mięsem. Wzbogacony został białą kiełbasą, zakwasem, sporą ilością majeranku i chrzanem. Na końcu, przy podaniu, użyłam oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno, który świetnie nadaje się do wykańczania potraw.
Dlaczego warto dodawać olej lniany do dań:
✔️są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, które naturalnie występują w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia
✔️olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera 40 razy więcej niż oliwa z oliwek
✔️włączenie do diety olejów tłoczonych na zimno wzbogaca dietę w unikalne smaki, a także w substancje odżywcze.
Składniki na żurek z białą kiełbasą i jajkiem:
- około 2,5 litra bulionu mięsnego
- 500 g kiełbasy białej
- 150 g boczku wędzonego
- 500 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 solidna łyżka chrzanu
- kilka łyżek śmietanki 18%
- sól, pieprz do smaku
Do podania (na 1 porcję)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1-2 kromki pieczywa
- 1 łyżeczka oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
Jak ugotować żurek z białą kiełbasą i jajkiem?
Bulion mięsny ugotowałam dzień wcześniej, do niego dodaję białą kiełbasę i gotuję razme przez około 20 min.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam boczek.
Do bulionu dodaję usmażony boczek, następnie wlewam zakwas na żurek, dodaję suszony majeranek i posiekany czosnek. Gotuję przez około 25 min.
Po tym czasie dodaję chrzan, zahartowaną śmietankę, doprawiam solą i pieprzem.
Z żurku wyciągam kiełbasę, kroję w plasterki.
Gotuję jajka na twardo.
Podaję z żurek z kiełbasą, jajkiem oraz pieczywem – zupę na talerzu polewam odrobiną oleju lnianego Kujawski.
Czas przygotowania: 1 godz.
Ilośc porcji:8
Trudność przepisu: prosty przepis