Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Zdjęcie - Żurek z białą kiełbasą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to jedna z obowiązkowych wielkanocnych pozycji na świątecznym stole. Podany z ulubionym pieczywem i skropiony olejem Kujawskim lnianym tłoczonym na zimno.

Tradycyjny żurek przygotowałam na ugotowanym wcześniej bulionie warzywnym z mięsem. Wzbogacony został białą kiełbasą, zakwasem, sporą ilością majeranku i chrzanem. Na końcu, przy podaniu, użyłam oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno, który świetnie nadaje się do wykańczania potraw.

Dlaczego warto dodawać olej lniany do dań:

✔️są cennym źródłem wielu substancji odżywczych, które naturalnie występują w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia

✔️olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera 40 razy więcej niż oliwa z oliwek

✔️włączenie do diety olejów tłoczonych na zimno wzbogaca dietę w unikalne smaki, a także w substancje odżywcze.

Składniki na żurek z białą kiełbasą i jajkiem:

  • około 2,5 litra bulionu mięsnego
  • 500 g kiełbasy białej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 solidna łyżka chrzanu
  • kilka łyżek śmietanki 18%
  • sól, pieprz do smaku

Do podania (na 1 porcję)

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1-2 kromki pieczywa
  • 1 łyżeczka oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno

Zdjęcie - Żurek z białą kiełbasą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować żurek z białą kiełbasą i jajkiem?

Bulion mięsny ugotowałam dzień wcześniej, do niego dodaję białą kiełbasę i gotuję razme przez około 20 min.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam boczek.

Do bulionu dodaję usmażony boczek, następnie wlewam zakwas na żurek, dodaję suszony majeranek i posiekany czosnek. Gotuję przez około 25 min.

Po tym czasie dodaję chrzan, zahartowaną śmietankę, doprawiam solą i pieprzem.

Z żurku wyciągam kiełbasę, kroję w plasterki.

Gotuję jajka na twardo.

Podaję z żurek z kiełbasą, jajkiem oraz pieczywem – zupę na talerzu polewam odrobiną oleju lnianego Kujawski.

 

 

Czas przygotowania: 1 godz.
Ilośc porcji:8
Trudność przepisu: prosty przepis

Kategorie przepisów