Biała kiełbasa zapiekana w piwie

Biała kiełbasa zapiekana w jasnym piwie. To moja propozycja na świąteczny obiad.
Składniki na białą kiełbasę zapiekaną w piwie:
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 8 sztuk białej kiełbasy
- 2 białe cebule
- 1 opakowanie boczku wędzonego w kostce, czyli ok. 150 g
- 1 szklanka jasnego piwa
- 4 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorcycy)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- czarny pieprz do smaku
Jak zrobić białą kiełbasę zapiekaną w piwie?
Białe cebule kroję w piórka, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej Kujawski 3 ziarna – dodaję na rozgrzany olej pokroną cebulę, boczek i białą kiełbasę. Smażę, aż kiełbasa lekko się zarumieni, cebula się zeszkli, a boczek wytopi.
Następnie przekładam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, polewam piwem, dodaję miód, sos sojowy i musztardę. Doprawiam suszonym majerankiem.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekę przez około 40 min. do momentu, aż kiełbasa się zarumieni.
Po upieczeniu białą kiełbasę zapiekaną w piwie posypuję świeżo mielonym pieprzem i podaje z pieczywem, ew. surówką.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8
Poziom trudności: prosty przepis