Biała kiełbasa zapiekana w piwie

Biała kiełbasa zapiekana w piwie

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biała kiełbasa zapiekana w jasnym piwie. To moja propozycja na świąteczny obiad.

Składniki na białą kiełbasę zapiekaną w piwie:

  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 8 sztuk białej kiełbasy
  • 2 białe cebule
  • 1 opakowanie boczku wędzonego w kostce, czyli ok. 150 g
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorcycy)
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • czarny pieprz do smaku

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić białą kiełbasę zapiekaną w piwie?

Białe cebule kroję w piórka, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej Kujawski 3 ziarna – dodaję na rozgrzany olej pokroną cebulę, boczek i białą kiełbasę. Smażę, aż kiełbasa lekko się zarumieni, cebula się zeszkli, a boczek wytopi.

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie przekładam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, polewam piwem, dodaję miód, sos sojowy i musztardę. Doprawiam suszonym majerankiem. 

Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekę przez około 40 min. do momentu, aż kiełbasa się zarumieni.

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po upieczeniu białą kiełbasę zapiekaną w piwie posypuję świeżo mielonym pieprzem i podaje z pieczywem, ew. surówką.

 

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8
Poziom trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów