Babka cytrynowa z olejem

Babka cytrynowa z olejem

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puszysta babka cytrynowa z olejem:

✅bez dodatku cukru

✅bez glutenu, orzechów i laktozy

✅tylko kilka składników

✅makro poniżej.

Przepis na tę babkę jest w naszej rodzinie przynajmniej od 30 lat. Zmodyfikowałam go na swoje potrzeby i w dalszym ciągu zachwyca. Wykorzystałam w nim olej Kujawski z pierwszego tłoczenia bogaty w kwasy omega-3 oraz witaminy E i K. Dlaczego? Bo ma neutralny smak i zapach, więc przy wypiekach sprawdza się doskonale.

Przepis przygotowany na formę keksową “keksówkę”.

Składniki na babkę cytrynową z olejem:

  • 5 jajek
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 100 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 180 g erytrytolu (może być cukier, jeśli nie liczysz kalorii)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1 cytryny

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec babkę cytrynową z olejem?

Oddziel starannie białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać. W połowie ubijania zacznij partiami dodawać erytrytol. Następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij kolejno dodawać żółtka. W dalszym ciągu nie przerywając ubijania – wlej cienkim strumieniem olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.

Gotowa masa na ciasto cytrynowe powinna być jasna i puszysta jak na filmiku.

Dodaj do niej przesiane suche składniki, zmiksuj na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto cytrynowe do formy.

Babkę cytrynową z olejem piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut lub do suchego patyczka. Nie masz piekarnika? Może skorzystasz z przepisu na cytrynowe ciasto z patelni?

Babkę cytrynową z olejem podawaj oprószoną cukrem pudrem.

 

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilośc porcji: 6
Stopień trudnosci: prosty przepis

Kategorie przepisów