Babka cytrynowa z olejem
Puszysta babka cytrynowa z olejem:
✅bez dodatku cukru
✅bez glutenu, orzechów i laktozy
✅tylko kilka składników
✅makro poniżej.
Przepis na tę babkę jest w naszej rodzinie przynajmniej od 30 lat. Zmodyfikowałam go na swoje potrzeby i w dalszym ciągu zachwyca. Wykorzystałam w nim olej Kujawski z pierwszego tłoczenia bogaty w kwasy omega-3 oraz witaminy E i K. Dlaczego? Bo ma neutralny smak i zapach, więc przy wypiekach sprawdza się doskonale.
Przepis przygotowany na formę keksową “keksówkę”.
Składniki na babkę cytrynową z olejem:
- 5 jajek
- 125 g mąki kukurydzianej
- 100 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 180 g erytrytolu (może być cukier, jeśli nie liczysz kalorii)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 cytryny
Jak upiec babkę cytrynową z olejem?
Oddziel starannie białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać. W połowie ubijania zacznij partiami dodawać erytrytol. Następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij kolejno dodawać żółtka. W dalszym ciągu nie przerywając ubijania – wlej cienkim strumieniem olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Gotowa masa na ciasto cytrynowe powinna być jasna i puszysta jak na filmiku.
Dodaj do niej przesiane suche składniki, zmiksuj na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto cytrynowe do formy.
Babkę cytrynową z olejem piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut lub do suchego patyczka. Nie masz piekarnika? Może skorzystasz z przepisu na cytrynowe ciasto z patelni?
Babkę cytrynową z olejem podawaj oprószoną cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilośc porcji: 6
Stopień trudnosci: prosty przepis