Sałatka wielkanocna z jajkiem
Pyszna propozycja zdrowej sałatki z jajkiem na wielkanocny stół. Jakie wartości ma olej Kujawski tłoczony na zimno LEN?
- olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek
- olej tłoczony na zimno zachowuje swój smak i aromat
- olej Kujawski tłoczony na zimno jest bogaty w substancje odżywcze naturalnie występujące w ziarnach i pestkach
- oleje tłoczone na zimno urozmaicają dietę w nowe smaki i wzbogacają ją w substancje odżywcze
Składniki na sałatkę wielkanocną z jajkiem:
Sos:
- 1/3 szklanki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Sałatka:
- kilka listków ulubionej sałaty
- 5 jajek
- 5 rzodkiewek
- 1 gruntowy ogórek
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 10 oliwek
- 1 czerwona cebula
- świeży szczypior
Jak przygotować sałatkę wielkanocną z jajkiem?
W miseczce połącz olej Kujawski lniany ze wszystkimi składnikami do dressingu. Dobrze wymieszaj do połączenia. Sos do sałatki odstaw na bok.
Jajka ugotuj na twardo.
Warzywa umyj i pokrój.
Na półmisku ułóż listki sałaty. Dookoła rozłóż jajka przekrojone na połówki.
Następnie w rzędach połóż: plasterki ogórka, rzodkiewkę, cebulę, paprykę, pomidory i oliwki.
Całą sałatkę wielkanocną z jajkiem polej dressingiem na bazie oleju Kujawskiego lnianego.
Porada: Jak obierać ogórka gruntowego?
Obieranie ogórka gruntowego zawsze zaczynamy od jasnej końcówki. Ciemna jest miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Obierając ogórka od ciemniejszej strony, rozprowadzamy gorzki smak.
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 5 porcji
Stopień trudności: prosty przepis