Sałatka wielkanocna z jajkiem

Sałatka wielkanocna z jajkiem

Zdjęcie - Sałatka wielkanocna z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna propozycja zdrowej sałatki z jajkiem na wielkanocny stół. Jakie wartości ma olej Kujawski tłoczony na zimno LEN?

  • olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek
  • olej tłoczony na zimno zachowuje swój smak i aromat
  • olej Kujawski tłoczony na zimno jest bogaty w substancje odżywcze naturalnie występujące w ziarnach i pestkach
  • oleje tłoczone na zimno urozmaicają dietę w nowe smaki i wzbogacają ją w substancje odżywcze

Składniki na sałatkę wielkanocną z jajkiem:

Sos:

  • 1/3 szklanki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Sałatka:

  • kilka listków ulubionej sałaty
  • 5 jajek
  • 5 rzodkiewek
  • 1 gruntowy ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 10 oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • świeży szczypior

 

Jak przygotować sałatkę wielkanocną z jajkiem?

W miseczce połącz olej Kujawski lniany ze wszystkimi składnikami do dressingu. Dobrze wymieszaj do połączenia. Sos do sałatki odstaw na bok.

Jajka ugotuj na twardo.

Warzywa umyj i pokrój.

Na półmisku ułóż listki sałaty. Dookoła rozłóż jajka przekrojone na połówki.

Następnie w rzędach połóż: plasterki ogórka, rzodkiewkę, cebulę, paprykę, pomidory i oliwki.

Całą sałatkę wielkanocną z jajkiem polej dressingiem na bazie oleju Kujawskiego lnianego.

 

Porada: Jak obierać ogórka gruntowego?
Obieranie ogórka gruntowego zawsze zaczynamy od jasnej końcówki. Ciemna jest miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Obierając ogórka od ciemniejszej strony, rozprowadzamy gorzki smak. 

 

Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 5 porcji
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów