Pasta z pieczonej papryki i fety
To pyszna pasta idealna na imprezę czy też na śniadanie z dodatkiem słonecznikowego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno.
Czy wiecie, że oleje tłoczone na zimno są bardzo zdrowe? To cenne źródła wielu substancji odżywczych, a przy czym zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek. Olej słonecznikowy jest naturalnym źródłem witaminy E, dlatego warto po niego sięgać.
Lubicie oleje tłoczone na zimno?
Składniki na pastę z pieczonej papryki i fety:
- 2 papryki
- 150 g sera feta
- 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety?
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.
Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Paprykę układamy skórą do góry na brytfance wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut.
Po tym czasie studzimy i obieramy ze skóry.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy.
Pastę z [pieczonej papryki i fety podajemy posypaną słonecznikiem i z chrupiącą bagietką.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis