Pasta z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

Zdjęcie - Pasta z pieczonej papryki i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To pyszna pasta idealna na imprezę czy też na śniadanie z dodatkiem słonecznikowego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno.

Czy wiecie, że oleje tłoczone na zimno są bardzo zdrowe? To cenne źródła wielu substancji odżywczych, a przy czym zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek. Olej słonecznikowy jest naturalnym źródłem witaminy E, dlatego warto po niego sięgać.

Lubicie oleje tłoczone na zimno?

Składniki na pastę z pieczonej papryki i fety:

  • 2 papryki
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety?

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.

Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Paprykę układamy skórą do góry na brytfance wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut.

Po tym czasie studzimy i obieramy ze skóry.

Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy.

Pastę z [pieczonej papryki i fety podajemy posypaną słonecznikiem i z chrupiącą bagietką.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów