Domowe rollo – tortille z kurczakiem
Przygotowałam dzisiaj domowe rollo 🙂 Taka przekąska świetnie sprawdzi się jako danie do pracy, na piknik, czy na spotkanie z bliskimi. Można również przygotować je na obiad czy kolację.
Do uzupełnienia smaku tortilli użyłam słonecznikowego oleju Kujawski tłoczonego na zimno. Jest on naturalnym źródłem witaminy E, więc dodatkowo wzbogaca potrawę o cenne wartości odżywcze. Wzmacnia również smak dania.
Składniki na domowe rollo – tortille z kurczakiem:
(4 sztuki)
- 4 placki tortilli
- 6 polędwiczek z kurczaka
- kilka liści sałaty lodowej
- pomidorki koktajlowe
- 3 ogórki gruntowe
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 50 g kukurydzy konserwowej
- ½ opakowania sera feta (ok.130 g)
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia kurczaka
- 8 łyżeczek słonecznikowego oleju Kujawski tłoczonego na zimno
- ½ cytryny
- przyprawy: sól, curry, papryka ostra, pieprz, czosnek granulowany
Jak zrobić domowe rollo – tortille z kurczakiem?
Polędwiczki z kurczaka pociąć na kawałki, przyprawić solą, curry, papryką ostrą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Usmażyć na rzepakowym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Po usmażeniu mieso rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki.
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.
Ogórki pokroić w plastry. Fetę pokroić w kostkę.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Tortille wstawić do rozgrzanego piekarnika w trybie “Termoobieg” na 3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na tortilli: liście sałaty, kurczaka, pomidorki, ogórka, rozdrobnioną fetę, uprażone ziarna słonecznika i kukurydzę.
Po ułożeniu składników każdą tortillę skropić sokiem z cząstki cytryny i polać 2 łyżeczkami oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20
Stopień trudności: średnio trudne