Ciasto Lion na biszkopcie z olejem

Ciasto Lion na biszkopcie z olejem

Zdjęcie - Ciasto Lion na biszkopcie z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem pieczemy ciasto Lion na biszkopcie z olejem! Warto zamiast masła użyć oleju, ponieważ:

  •  łatwiej go odmierzyć
  •  ciasto jest wilgotniejsze i bardziej puszyste
  • ciasto dłużej zachowuje świeżość!

Składniki na ciasto Lion na biszkopcie z olejem:

(na formę o średnicy 24 cm):

  • 5 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej (tortowej)
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 500 g schłodzonego mascarpone
  • 4 łyżki kajmaku
  • 80 g posiekanych batonów Lion
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 70 ml wod,
  • opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
  • mały słoik dżemu wiśniowego
  • słodkie kakao do posypania ciasta
  • świeże truskawki do dekoracji

 

Zdjęcie - Ciasto Lion na biszkopcie z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie ciasta Lion na biszkopcie z olejem:

Żółtka i białka rozdzielamy. Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier (stopniowo po łyżce) ciągle ubijając. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy.

Mąkę ziemniaczaną i pszenną tortową oraz gorzkie kakao przesiewamy przez sito. Mieszamy i stopniowo dodajemy do ubitej masy – mieszamy i napowietrzamy rózgą. Dodajemy rzepakowy olej Kujawski i mieszamy.

Dno formy wykładamy spodzie papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem – przekładamy masę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni – biszkopt po upieczeniu studzimy.

Śmietankę 30% ubijamy z mascarpone, dodajemy stopniowo kajmak i ubijamy, dodajemy posiekane batoniki lion i mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i mieszamy. Jeżeli trzeba – dodajemy śmietan-fix.

Biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym, kremem i posypujemy słodkim kakao. Układamy świeże truskawki.

Ciasto Lion na biszkopcie z olejem gotowe!

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów