Ciasto Lion na biszkopcie z olejem
Tym razem pieczemy ciasto Lion na biszkopcie z olejem! Warto zamiast masła użyć oleju, ponieważ:
- łatwiej go odmierzyć
- ciasto jest wilgotniejsze i bardziej puszyste
- ciasto dłużej zachowuje świeżość!
Składniki na ciasto Lion na biszkopcie z olejem:
(na formę o średnicy 24 cm):
- 5 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej (tortowej)
- 75 g gorzkiego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 500 g schłodzonego mascarpone
- 4 łyżki kajmaku
- 80 g posiekanych batonów Lion
- 1 łyżeczka żelatyny
- 70 ml wod,
- opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
- mały słoik dżemu wiśniowego
- słodkie kakao do posypania ciasta
- świeże truskawki do dekoracji
Przygotowanie ciasta Lion na biszkopcie z olejem:
Żółtka i białka rozdzielamy. Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier (stopniowo po łyżce) ciągle ubijając. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną tortową oraz gorzkie kakao przesiewamy przez sito. Mieszamy i stopniowo dodajemy do ubitej masy – mieszamy i napowietrzamy rózgą. Dodajemy rzepakowy olej Kujawski i mieszamy.
Dno formy wykładamy spodzie papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem – przekładamy masę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni – biszkopt po upieczeniu studzimy.
Śmietankę 30% ubijamy z mascarpone, dodajemy stopniowo kajmak i ubijamy, dodajemy posiekane batoniki lion i mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i mieszamy. Jeżeli trzeba – dodajemy śmietan-fix.
Biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym, kremem i posypujemy słodkim kakao. Układamy świeże truskawki.
Ciasto Lion na biszkopcie z olejem gotowe!
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudny