Rolada z truskawkami w 30 minut

Rolada z truskawkami w 30 minut

Zdjęcie - Rolada z truskawkami w 30 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada z truskawkami w 30 minut to smak lata! Pyszny krem, truskawki i galaretka.

Wspaniałe połączenie!

Rolada jest prosta do przygotowania i efektowna. Ciasta na oleju są bardziej wilgotne, lekkie i puszyste. Bardzo łatwo je przygotować i długo zachowują swoją świeżość.

Składniki na roladę z truskawkami w 30 minut:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Krem:

  • 250 g śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Zdjęcie - Rolada z truskawkami w 30 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec roladę z truskawkami w 30 minut?

Całe jajka w temperaturze pokojowej ubij wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Wąskim strumieniem wlej olej rzepakowy – wymieszaj.

Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.

Masę wyłóż na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C.

Upieczone ciasto pozostaw do lekkiego przestygnięcia i od razu zwiń.

Galaretkę truskawkową przygotuj według wskazówek na opakowaniu, przelej do płaskiego naczynia, a po stężeniu pokrój w kostkę.

Kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami.

Krem rozprowadź na biszkopcie i dodaj galaretkę, zwiń roladę i wstaw do lodówki, żeby rolada schłodziła się. Po schłodzeniu roladę z truskawkami posyp cukrem pudrem i zajadaj ze smakiem 🙂

Zdjęcie - Rolada z truskawkami w 30 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów