Rolada z truskawkami w 30 minut
Rolada z truskawkami w 30 minut to smak lata! Pyszny krem, truskawki i galaretka.
Wspaniałe połączenie!
Rolada jest prosta do przygotowania i efektowna. Ciasta na oleju są bardziej wilgotne, lekkie i puszyste. Bardzo łatwo je przygotować i długo zachowują swoją świeżość.
Składniki na roladę z truskawkami w 30 minut:
Ciasto:
- 5 jaj
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Krem:
- 250 g śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Jak upiec roladę z truskawkami w 30 minut?
Całe jajka w temperaturze pokojowej ubij wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Wąskim strumieniem wlej olej rzepakowy – wymieszaj.
Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
Masę wyłóż na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczone ciasto pozostaw do lekkiego przestygnięcia i od razu zwiń.
Galaretkę truskawkową przygotuj według wskazówek na opakowaniu, przelej do płaskiego naczynia, a po stężeniu pokrój w kostkę.
Kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami.
Krem rozprowadź na biszkopcie i dodaj galaretkę, zwiń roladę i wstaw do lodówki, żeby rolada schłodziła się. Po schłodzeniu roladę z truskawkami posyp cukrem pudrem i zajadaj ze smakiem 🙂
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio trudny