Grillowane bataty z sosem z sera feta
Grillowane bataty i pyszny sos z serem feta – ten zestaw umili Wasze grillowanie!
Sezon grillowy w pełni, więc przygotujcie sobie taki zestaw, który umili każde grillowanie!
Tylko kilka składników i doskonale sprawdzi się tutaj olej Kujawski z ziołami. Możecie go wykorzystać do przygotowania marynat do mięs i warzyw. Jest świetnym dodatkiem do sałatek.
Składniki na grillowane bataty z sosem z sera feta:
- 200 g batatów
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera feta
- 1 większy ogórek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
- olej Kujawski “Pomidor, czosnek, bazylia”
Przygotowanie grillowanych batatów z sosem z sera feta:
Bataty obieram i kroję w słupki, skrapiam olejem Kujawskim z ziołami, oprószam solą. Takie bataty grilluję na ruszcie, aż zmiękną i będą lekko złociste.
Przygotowuję sos do batatów.
Ogórka ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach, solę i odstawiam na kilka minut, żeby puścił sok.
Do miski daję jogurt naturalny i ser feta, który rozgniatam widelcem. Dodaję sok z cytryny, świeżo mielony pieprz, ziołowy olej Kujawski, miód oraz odciśnięty z soku ogórek.
Składniki na sos mieszam i serwuję z grillowanymi batatami.
Liczba porcji:
Czas przygotowania:
Stopień trudności: