Pasta z awokado i jajek z olejem lnianym

Pasta z awokado i jajek z olejem lnianym

Zdjęcie - Pasta z awokado i jajek z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przepisu użyłam oleju Kujawskiego tłoczony na zimno, ponieważ jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Kujawski tłoczony na zimno ma różnorodne zastosowanie: do sałatek i surówek, śledzi, past do kanapek, wykańczania gotowych dań.

Składniki na pastę z awokado i jajek z olejem lnianym:

  • 1 awokado
  • 3 jajka
  • 1 cebula czerwona mała
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
  • 2 łyżeczki oleju Kujawski tłoczonego na zimno LEN
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Pasta z awokado i jajek z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJ

Jak zrobić pastę z awokado i jajek z olejem lnianym:

Obrane awokado przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz olej Kujawski tłoczony na zimno Len. Całość rozgniatamy widelcem.

Dodajemy jajka ugotowane na twardo i starte na tarce. Kolejno dodajemy drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek.

Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem oraz musztardą. Wszystko razem mieszamy.

Pastę z awokado i jajek z olejem lnianym podajemy na podpieczonej bagietce lub po prostu na kanapce.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów