Pasta z awokado i jajek z olejem lnianym
Do przepisu użyłam oleju Kujawskiego tłoczony na zimno, ponieważ jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Kujawski tłoczony na zimno ma różnorodne zastosowanie: do sałatek i surówek, śledzi, past do kanapek, wykańczania gotowych dań.
Składniki na pastę z awokado i jajek z olejem lnianym:
- 1 awokado
- 3 jajka
- 1 cebula czerwona mała
- 2-3 rzodkiewki
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- 2 łyżeczki oleju Kujawski tłoczonego na zimno LEN
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
J
Jak zrobić pastę z awokado i jajek z olejem lnianym:
Obrane awokado przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz olej Kujawski tłoczony na zimno Len. Całość rozgniatamy widelcem.
Dodajemy jajka ugotowane na twardo i starte na tarce. Kolejno dodajemy drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek.
Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem oraz musztardą. Wszystko razem mieszamy.
Pastę z awokado i jajek z olejem lnianym podajemy na podpieczonej bagietce lub po prostu na kanapce.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30
Stopień trudności: prosty przepis