Porady kulinarne
-
Jak usunąć przyprawy z zupy?
Aby w łatwy sposób usunąć przyprawy z zupy, przed włożeniem ich do garnka, zawiń je w skrawek czystej gazy i zawiąż sznurkiem.
-
Jaki chrzan do zupy chrzanowej?
Przepis przewiduje zastosowanie świeżego korzenia chrzanu, ale możesz użyć w zamian chrzanu ze słoiczka. Dodaj go do zupy dwa razy więcej i pomiń sok z cytryny.
-
Co zrobić jak zważy się nam domowy majonez ?
Jeśli majonez się zważy, przelewamy go do dzbanka, a miskę myjemy i osuszamy. Wbijamy do niej świeże żółtko oraz 1 łyżkę zwarzonego majonezu i miksujemy, aż składniki się połączą. Stopniowo dodajemy zwarzony majonez. Kiedy zużyjemy cały, zaczynamy powoli dolewać pozostały olej, ciągle miksując.
-
Jak zrobić lody w domu bez maszynki do lodów?
Jeśli nie mamy maszynki do lodów, a chcemy uzyskać kremową konsystencję, musimy wyjmować lody z zamrażalnika i mieszać co 30 min. - najlepiej za pomocą miksera. Zabieg ma na celu rozbicie kryształków lodu i uzyskanie kremowej konsystencji.
-
Co zrobić, aby pasztet nie opadł?
Aby pasztet nie opadł, po zakończeniu pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Należy go tylko nieco uchylić i włożyć łyżkę drewnianą w szparę tak, aby stygł powoli.
-
Chrzan - co zrobić, aby nie płakać przy jego tarciu?
Aby nie płakać przy tarciu chrzanu, warto włożyć obrane korzenie na pół godziny do zamrażarki. Wyciągnąć zaraz przed tarciem.
-
-
Bita śmietana - o czym należy pamiętać przed jej ubciem?
Najważniejszą kwestią jest temperatura śmietanki - ciepła czy letnia nie ubije się. Dobrym pomysłem jest schowanie śmietanki na 10 minut przed ubijaniem w zamrażalniku, uważając jednak, by jej nie zamrozić. Warto schłodzić także misę od miksera oraz końcówki do ubijania.
-
Jak sparzyć skorupkę jajka?
Najlepiej ułożyć je na sitku i polewać przez kilkanaście sekund wrzątkiem.