Sałatka wielowarstwowa

Sałatka wielowarstwowa
Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka wielowarstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g sera gouda w kawałku
  • 150 g sałaty rzymskiej
  • 5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek cebuli dymki
na majonez:
  • 180 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 żółtka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka i rzodkiewki kroimy w plasterki. Ser kroimy w kostkę. Sałatę dzielimy na mniejsze części. Kukurydzę odsączamy. Zielone części dymki siekamy.


Majonez:

Za pomocą miksera ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli dolewamy słonecznikowy olej Kujawski - na początku po kilka kropel. Z czasem, kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy, dolewamy olej trochę szybciej. Dodajemy ocet i miód, miksujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.


Mieszamy jogurt z ½ szklanki przygotowanego majonezu, doprawiamy.


Warzywa i jajka układamy warstwami, po czym polewamy sosem.


Porada:

Jeśli majonez się zwarzy, przelewamy go do dzbanka, a miskę myjemy i osuszamy. Wbijamy do niej świeże żółtko oraz 1 łyżkę zwarzonego majonezu i miksujemy, aż składniki się połączą. Stopniowo dodajemy zwarzony majonez. Kiedy zużyjemy cały, zaczynamy powoli dolewać pozostały olej, ciągle miksując.


Przygotowując domowy winegret czy majonez, sięgajmy po oleje tłoczone na zimno. Ich skoncentrowany smak wzbogaci nasze sosy.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów