Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą

Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą
Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 4 białe cienkie kiełbaski
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • świeży majeranek lub natka pietruszki do posypania
  • pieczywo do podania
Przygotowanie

Cebulę posiekać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.


Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kiełbaski. Kiełbaski zdjąć z patelni, a na ich miejsce dodać cebulę, zeszklić.


Do zeszklonej cebuli dodać paprykę, podsmażyć przez ok. 3 minuty. Następnie dodać pomidory, zamieszać. Całość dusić już bez mieszania na średniej mocy ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Na patelnię dorzucić kiełbaski, zamieszać.


Łyżką zrobić w sosie 4 zagłębienia. W każde zagłębienie wbić po jednym jajku. Patelnię przykryć i gotować jeszcze na małej mocy przez 3-4 minuty lub do czasu, gdy białka się zetną.


Gotową szakszukę posypać zieleniną, podawać z pieczywem.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów