Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami
Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na spód:
  • 210 g ciastek zbożowych
  • 70 g roztopionego masła
na masę serową:
  • 2x 250 g twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie (w temperaturze pokojowej)
  • 2x 150 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • 2x 60 g jogurtu naturalnego, typu greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 2x 60 g cukru pudru
  • 2x 50 ml zimnego mleka
  • 2x 10 g żelatyny (jeżeli ser jest rzadki 3 g więcej)
  • 2x 1 łyżka oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2x 1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo:
  • 400-500 g owoców świeżych, mrożonych lub z puszki
  • 4 galaretki truskawkowe (lub inny smak, zależnie od owoców)
Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć pergaminem. Ciastka pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Rozłożyć w tortownicy, docisnąć. Odstawić do lodówki.


Przygotować pierwszą masę serową. Żelatynę zalać mlekiem, odstawić na 5 min. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestudzenia (nie może stężeć).


Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, odstawić na bok.


Ser zmiksować z olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno i pozostałymi składnikami masy. Dodać przestudzoną żelatynę (najpierw połączyć ją z 1 łyżką masy). Masę przełożyć na spód. Schłodzić w lodówce.


Gdy masa lekko stężeje (po ok. 30 min.), zalać ją przestudzoną galaretką, ponownie odstawić do lodówki.


Przygotować drugą masę serową w ten sam sposób. Przelać na zastygniętą galaretkę. Schłodzić przez 30 min. w lodówce.


Pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Na masie serowej rozłożyć owoce, zalać zimną, tężejącą galaretką (część może się nie zmieścić).

Schłodzić przez ok. 8 godz. w lodówce.


Nietypowy sernik na zimno, bo z olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno. Ciekawa nuta smakowa oleju w połączeniu z sokiem z cytryny znakomicie komponuje się z owocami. Zamiast warstwowego sernika można przygotować podwójną porcję masy serowej i galaretkę z owocami na wierzch.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów