Porady kulinarne
-
Kwiaty czarnego bzu - kiedy zbierać?
Kwiaty zbieramy do południa i tylko zdrowe, świeżo rozkwitnięte baldachimy.
-
Jak zaparzyć zieloną herbatę?
Do sporządzenia filiżanki napoju, wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zieloną herbatę zalewamy wodą o temp. 80- 90 stopni i parzymy ok. 3 min. Smakosze zielonej herbaty, pierwszy napar wylewają i delektują się aromatem drugiego naparu, który w pełni wydobywa z liści cenne składniki.
-
Brokuł - co zrobić, aby po gotowaniu zachował zielony kolor?
Zaraz po ugotowaniu brokuła przelewam lodowatą wodą, wtedy zachowuje swój wspaniały kolor.
-
Jak otrzymać efekt zebry?
Aby otrzymać ciekawy efekt zebry, musimy dawać ser do foremki małymi porcjami.
-
Surówka z kapusty - jak szatkować kapustę?
Sekretem udanej surówki z białej kapusty, jest sposób szatkowania kapusty. Zaopatrzcie się w prostą szatkownicę kuchenną, dzięki niej otrzymacie drobno poszatkowaną kapustę, nożem jest bardzo trudno uzyskać taki efekt.
-
Owoce w cieście - co zrobić, aby nie opadły?
Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno.
-
Papryka - co zrobić, aby była delikatniejsza?
Paprykę przed krojeniem, warto cieniutko obrać obieraczką do warzyw, ten zabieg sprawi, że będzie delikatniejsza.
-
Gulasz - czym wzbogadzić jego smak?
Każdy gulasz wzbogacam smakiem ostrej musztardy, która dodatkowo fajnie zagęszcza sos.
-
Pokrzywa - kiedy i gdzie ją zbierać?
Pokrzywę zbieraj wczesną wiosną, kiedy pędy są jeszcze młode i delikatne. Pozyskuj ją z naturalnych, nie zanieczyszczonych stanowisk.
-
Galaretka - kiedy nie stężeje?
Galaretka z owocami kiwi, mango i ananasa nie stężeje, ponieważ zawierają one enzymy rozkładające białko
-
Naleśniki - z czym podawać?
Naleśniki podaj z sezonowymi owocami, jabłkami smażonymi z cynamonem lub z serkiem śmietankowym
-
Placuszki z cukinii - jak smażyć?
Placuszki smaż, na patelni z nieprzywierającym dnem, na mocno rozgrzanym oleju.
-
Jak długo można przechowywać surowe knedle?
Surowe, nie ugotowane knedle, można przechowywać w lodówce do kilku godzin.
-
-
Czym różni się cukinia i kabaczek?
Cukinia i kabaczek, różnią się od siebie stadium rozwoju, ale to w zasadzie to samo warzywo.
-
Włoski sposób na zagęszczenie zupy
Włosi dają do zupy czerstwy chleb razowy, ten w zupie mięknie i zagęszcza bulion. Można również zrobić z chleba grzanki, natrzeć je ząbkiem czosnku i zanurzyć w zupie.