Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
Jedna z moich ulubionych zup, z dodatkiem pieczarek, suszonych grzybów leśnych, czerwonego ryżu i warzyw. Czerwony ryż, gotujemy dłużej od białego, ten rodzaj ryżu sprawdza się w zupach i sałatkach. Zupę warto przygotować w większej ilości, dobrze smakuje na następny dzień ?
Składniki na zupę z pieczarkami- około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
- 1 pełna szklanka czerwonego ryżu
- 300 g pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki
- 2 małe cebulki obrane i pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku obrane i posiekane
- garść suszonych grzybów
- 2 mniejsze marchewki obrane i pokrojone w plasterki
- 4 mniejsze ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 100 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- przyprawy – 3 liście laurowe, kilka nasion jałowca, łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku
Grzyby zamocz w zimnej wodzie. Ryż wypłucz dokładnie na sitku.
Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, dodaj cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smaż mieszając do czasu, kiedy warzywa odparują wodę i zmiękną.
Do wywaru, dorzuć ryż, marchewkę, ziemniaki, liście laurowe i nasiona jałowca. Gotuj około 30 minut, na małym ogniu.
Namoczone grzyby, drobno posiekaj.
Do wywaru, dodaj pieczarki z cebulką, grzyby i majeranek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę ( jeżeli używasz ) i dopraw do smaku.
Na talerzu możesz posypać zupę, posiekaną pietruszką ? Smacznego ?