Knedle serowe ze śliwkami
Pyszne i proste, trzyskładnikowe knedle ze śliwkami. W sezonie, można je przygotować również z morelami. Ser biały, wystarczy zmielić i połączyć wszystkie składniki. Ilość mąki, podałam orientacyjne, ponieważ jej ilość zależy od wielkości jajka i wilgotności sera.
Surowe, nie ugotowane knedle, można przechowywać w lodówce do kilku godzin. Polecam na szybki obiad ?
Składniki na knedle serowe / około 14 sztuk
- 450 g. białego sera półtłustego
- około 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 14 śliwek węgierek
Do podania
- rozpuszczone masło
- brązowy cukier
Śliwki dokładnie umyj, natnij z jednej strony i usuń pestkę.
Ser dokładnie pognieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Daj do miseczki.
Do sera dodaj jajko, pomieszaj i dosyp tyle mąki, żeby powstało zwarte i elastyczne ciasto. Najlepiej ciasto wyrabiać w dłoniach.
Odrywaj małe porcje ciasta. Posypując dłonie mąką, formuj małe placuszki, na środku każdego połóż śliwkę. Zlepiając brzegi, uformuj zgrabne kulki. Najlepiej, żeby ciasto wokół śliwki było jak najcieńsze.
W większym garnku zagotuj wodę, dodaj 2 łyżeczki soli. Kiedy woda się zagotuje, dodaj partiami knedle. Kiedy woda ponownie się zagotuje, a knedle wypłyną na wierzch, zmniejsz gaz i gotuj kluski około 10 – 12 minut.
Wyciągaj knedle łyżką cedzakową i od razu podawaj jak lubisz. My lubimy knedle z rozpuszczonym masłem i z brązowym cukrem. Smacznego ?