Knedle serowe ze śliwkami

Pyszne i proste, trzyskładnikowe knedle ze śliwkami. W sezonie, można je przygotować również z morelami. Ser biały, wystarczy zmielić i połączyć wszystkie składniki. Ilość mąki, podałam orientacyjne, ponieważ jej ilość zależy od wielkości jajka i wilgotności sera.

Surowe, nie ugotowane knedle, można przechowywać w lodówce do kilku godzin. Polecam na szybki obiad 🙂

Zdjęcie - Knedle serowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na knedle serowe / około 14 sztuk

  • 450 g. białego sera półtłustego
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 14 śliwek węgierek

Do podania

  • rozpuszczone masło
  • brązowy cukier

Śliwki dokładnie umyj, natnij z jednej strony i usuń pestkę.

Ser dokładnie pognieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Daj do miseczki.

Do sera dodaj jajko, pomieszaj i dosyp tyle mąki, żeby powstało zwarte i elastyczne ciasto. Najlepiej ciasto wyrabiać w dłoniach.

Odrywaj małe porcje ciasta. Posypując dłonie mąką, formuj małe placuszki, na środku każdego połóż śliwkę. Zlepiając brzegi, uformuj zgrabne kulki. Najlepiej, żeby ciasto wokół śliwki było jak najcieńsze.

W większym garnku zagotuj wodę, dodaj 2 łyżeczki soli. Kiedy woda się zagotuje, dodaj partiami knedle. Kiedy woda ponownie się zagotuje, a knedle wypłyną na wierzch, zmniejsz gaz i gotuj kluski około 10 – 12 minut.

Wyciągaj knedle łyżką cedzakową i od razu podawaj jak lubisz. My lubimy knedle z rozpuszczonym masłem i z brązowym cukrem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Knedle serowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy