Placki z cukinii / kabaczka
Cukinia i kabaczek, różnią się od siebie stadium rozwoju, ale to w zasadzie to samo warzywo. Warzywo, które nie tylko posiada wachlarz witamin i mikroelementów, ale również jest niskokaloryczne i ma właściwości alkalizujące.
Dzisiaj zrobiłam na obiad, proste placuszki z kabaczka. Do kabaczkowego ciasta, dodałam odrobinę suszonych drożdży, dzięki temu placki delikatnie rosną podczas smażenia. Drożdże można zastąpić proszkiem do pieczenia, jednak ani drożdże, ani proszek do pieczenia, nie są tu koniecznością. Placki mają delikatny posmak czosnku i suszonej bazylii, świetnie smakują, a przy tym są proste do zrobienia i tanie, zwłaszcza jeżeli masz własny ogród warzywny ?
Składniki na placuszki z kabaczka / około 10 sztuk- 2 małe kabaczki ( u mnie całość 770 g. )
- 60 g mąki pszennej ( 3 mocno kopiate łyżki )
- 3 starte ząbki czosnku
- 1 jajko
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- płaska łyżeczka soli
- spora szczypta pieprzu
- garść świeżo posiekanej pietruszki, koperku lub szczypiorku
- płaska łyżeczka suszonych drożdży lub proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
Kabaczki zetrzyj razem ze skórką na dużych oczkach, i zostaw na sitku do osączenia. Łyżką wyciśnij nadmiar soku.
Masę warzywną przełóż do miseczki, dodaj mąkę, sól, pomieszaj. Następnie dodaj resztę składników, ponownie pomieszaj łyżką. Odstaw masę na 20 – 30 minut.
Na patelni, rozgrzej porcje oleju. Na gorący olej, łyżką nakładaj porcje kabaczkowej masy.
Formuj małe, owalne placuszki. Mniejsze placuszki, będzie łatwiej obracać na drugą stronę. Placki smaż z każdej strony na mocno złoty kolor, obracaj za pomocą płaskiej szpatułki.
Gotowe placki, odkładaj na papierowy ręcznik, od osączenia. Na talerzu, posyp świeżo posiekanymi ziołami.
Smacznego ?