Porady kulinarne
-
Co zrobić, aby fasola nie wzdymała?
Kilka rad odnośnie gotowania fasoli, aby zmniejszyć działanie wzdymające:
- fasolę namoczyć na noc
- wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
- pierwsze 10 minut gotowania - bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
- potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
- solimy do smaku na koniec.
-
Kapusta z grochem - jak przygotować groch?
Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.
-
Orzech kokosowy - jak go otworzyć?
Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki.
-
Pierogi - jak je przygotować i formować ?
Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) - dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.
-
Bakłażan - jak usunąć goryczkę?
Bakłażan ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która nie usunięta popsuje jego smak. Jednak wystarczy pokrojone w plastry warzywo oprószyć solą, odstawić na przynajmniej pół godziny (ja zostawiam nawet na całą godzinę), potem osuszyć ręcznikiem cały sok, który dość obficie się wytworzy.
-
Bakłażan - jak go smażyć?
Bakłażan niemiłosiernie chłonie tłuszcz, na którym się smaży. Patelnię wystarczy skropić oliwą, a po przewróceniu plastrów na drugą stronę podlać dodatkowo 1-2 łyżki (suchy bakłażan też nie jest dobry).
-
Jak uzyskać złoty kolor zalewy do słoików?
Zalewa uzyskuje ładny, żłoty kolor dzieki dodatkowi kurkumy.
-
O czym należy pamiętać marynując łososia?
Marynując łososia należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- nie można korzystać z mrozonej ryby !!!
- ryba powinna być bardzo świeża,
- nie można przesadzić z ilością koperku,
- nie stosować koperku pokrojonego tylko cały pęczek (pokrojony ciężko będzie usunąć). -
-
Jak rozdrobnić bakalie?
W jednym z programów Anny Olson podpatrzyłam jak szybko poradzić sobie z tą czynnością. Anna użyła do tego nożyczek - postanowiłam to wypróbować i jak najbardziej polecam.
-
Bakłażan - co zrobić przed pieczeniem?
Należy ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika.
-
Jak ugotować jajka w koszulkach ?
W.Zawadzka autorka ksiązki "Kucharka Litewska" podaje następujący sposób: zagotować wodę z solą i parą łyżek octu w rondlu, bić ostrożnie jaja i wpuszczać nie z góry, lecz tuż ze skorupy do wody; skoro białko się zetnie po wierzchu, wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową na talerz.