Porady kulinarne

  • Co zrobić, aby fasola nie wzdymała?

    Kilka rad odnośnie gotowania fasoli, aby zmniejszyć działanie wzdymające:

    1. fasolę namoczyć na noc
    2. wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
    3. pierwsze 10 minut gotowania - bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
    4. potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
    5. solimy do smaku na koniec.

    Pochodzi z przepisu: SAŁATKA FASOLOWA
  • Kapusta z grochem - jak przygotować groch?

    Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.

    Pochodzi z przepisu: Kapusta z grochem
  • Orzech kokosowy - jak go otworzyć?

    Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki. 

    Pochodzi z przepisu: MUFFINY OWSIANO-KOKOSOWE
  • Pierogi - jak je przygotować i formować ?

    Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) - dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.

    Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.

    Pochodzi z przepisu: PIEROGI Z SERCAMI WOŁOWYMI
  • Bakłażan - jak usunąć goryczkę?

    Bakłażan ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która nie usunięta popsuje jego smak. Jednak wystarczy pokrojone w plastry warzywo oprószyć solą, odstawić na przynajmniej pół godziny (ja zostawiam nawet na całą godzinę), potem osuszyć ręcznikiem cały sok, który dość obficie się wytworzy.

    Pochodzi z przepisu: Bakłażan smażony
  • Bakłażan - jak go smażyć?

    Bakłażan niemiłosiernie chłonie tłuszcz, na którym się smaży. Patelnię wystarczy skropić oliwą, a po przewróceniu plastrów na drugą stronę podlać dodatkowo 1-2 łyżki (suchy bakłażan też nie jest dobry). 

    Pochodzi z przepisu: Bakłażan smażony
  • Jak uzyskać złoty kolor zalewy do słoików?

    Zalewa uzyskuje ładny, żłoty kolor dzieki dodatkowi kurkumy.

    Pochodzi z przepisu: Pikle na zimę
  • O czym należy pamiętać marynując łososia?

    Marynując łososia należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

    - nie można korzystać z mrozonej ryby !!!
    - ryba powinna być bardzo świeża,
    - nie można przesadzić z ilością koperku,
    - nie stosować koperku pokrojonego tylko cały pęczek (pokrojony ciężko będzie usunąć).

    Pochodzi z przepisu: Gravlax - marynowany łosoś
  • Aromatyczne bakalie - jak je zrobić?

    Aby wzmocnić aromat bakalii namoczyłam je w migdałowym winie.

    Pochodzi z przepisu: Tarta bakaliowa
  • Jak rozdrobnić bakalie?

    W jednym z programów Anny Olson podpatrzyłam jak szybko poradzić sobie z tą czynnością. Anna użyła do tego nożyczek -  postanowiłam to wypróbować i jak najbardziej polecam.

    Pochodzi z przepisu: Tarta bakaliowa
  • Bakłażan - co zrobić przed pieczeniem?

    Należy ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem - ja tego nie zrobiłam - Wam radzę tak zrobić... Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika.

  • Jak ugotować jajka w koszulkach ?

    W.Zawadzka autorka ksiązki "Kucharka Litewska" podaje następujący sposób: zagotować wodę z solą i parą łyżek octu w rondlu, bić ostrożnie jaja i wpuszczać nie z góry, lecz tuż ze skorupy do wody; skoro białko się zetnie po wierzchu, wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową na talerz.

Zobacz też