Buraczki na zimno z cebulą i granatem

Buraczki na zimno z cebulą i granatem
Dzisiaj buraki w wersji bardziej wykwintnej. Takie małe urozmaicenie standardowej wersji sałatki z cebulką wzbogacone o słodkawo-kwaskowy smak ziarenek granatu.
Buraczki zostały upieczone w piekarniku i bardzo do tego Was zachęcam. Można je oczywiście ugotować, jednak te pieczone po pierwsze mają niesamowicie intensywny smak, a po drugie wszystko co w nich najlepsze zostaje w środku. Nie ukrywajmy - przy gotowaniu spora część tych skarbów razem z wodą wędruje po prostu do kanalizacji.
Pieczone buraki z cebulą i granatem - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 granat
  • sól
  • pół cytryny
Buraki upiec w piekarniku*. Zimne zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i trochę ją pognieść ręką.

Owoc granatu przepołowić i wydłubać ziarenka.

Składniki połączyć, wymieszać i doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

* Pieczenie buraków jest niezwykle proste. Wystarczy je dokładnie umyć, potem każdego buraka owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni od 45 do 60 minut w zależności od wielkości .
Pieczenie małej ilości buraków ma jedną sporą wadę - trwa to dość długo i jest to mało ekonomiczne. Ja staram się połączyć tę czynność z pieczeniem chleba. Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Geisha Silvergold.

Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Kategorie przepisów