Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa ta jest gęsta i sycąca, a przy tym pikantna, z wyraźnym smakiem papryki. Dodatek mielonych orzechów nie powinien zaskakiwać nikogo, kto choć trochę poznał ten rodzaj kuchni – Gruzini dodają orzechy niemal do wszystkiego.
Stwierdziłam, że zupa będzie fajną propozycją nawet na zbliżające się Święta. Zazwyczaj przygotowuje się tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest oczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa krem ze świeżych grzybów jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam z kluseczkami kładzionymi.