Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki. Przekrawamy na pół. Łyżką wyciągamy troszkę ziemniaka, żeby powstała dziurka na farsz...
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Zimne kroimy w kostkę. Marchewkę także gotujemy, zimną kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pokrojony szczypior. Lekko mieszamy.
Sałatę lodową kroimy drobno. Z papryki wycinamy nóżki i dziób. Z ziemniaczków formujemy kaczuszki. Piórka robimy z sałaty, dziób łapki z papryki. Na dole układamy trawkę z szpinaku.
Moja propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie, proste i smaczne. Do tego lekkie, zdrowe i sycące. Bez dodatku mąki czy tłuszczu. Bardzo gorąco polecam.
Ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach . Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy w plasterki. Pora kroimy w plasterki solimy i ugniatamy lekko ręką żeby zmiękł. Do ziemniaków dodajemy pora i odcedzony groszek...
Pod tą dziwną nazwą, kryją się typowe ukraińskie pierogi z ciasta serowego, wypełnione ziemniaczanym farszem. (...) Czeburek, nie można porównywać do naszych, polskich, klasycznych pierogów. Smakują zupełnie inaczej, ale bez dwóch zdań, są pysznie! Według mnie, to takie chrupiące placuszki z gorącym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu:)
Pyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub na patelni. Tworzy się wtedy na nich chrupiąca skorupka, trochę grubsza niż na ziemniakach smażonych bez obtoczenia w mące. I to jest w nich fajne :)