Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)

Potrawa powstała w ramach zakończenia akcji Kuchnia Indyjska. Razem ze mną gotowali: Eve, Meggie, Mirabelka, Pluskotka, Bartoldzik.
Pomidory zmiksować blenderem. Rozgrzać olej w garnku, dodać gorczycę, kumin i goździki, mieszać, aż przyprawy zaczną trzeszczeć. Dodać imbir i czosnek, smażyć chwilę, dodać cebulę, smażyć aż zmięknie, a następnie dodać chili, garam masala, kurkumę, sól, miód, wodę i ziemniaki i zmiksowane pomidory, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut, dodać kalafior i gotować, aż wszystko będzie miękkie (30-40 minut). Dodaj sok z cytryny i groszek, można przyozdobić kolendrą.
Podobne wpisy Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)


- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kuminu
- 5 goździków
- 4-5 posiekanych lub przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 posiekana papryczka chili
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki
- 2 średnie pomidory sparzone i obrane ze skórki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka zielonego groszku
- sól


Podobne wpisy Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)

Chilli con carne zapiekane z ziemniakami


