Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:)
Jeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek.
O dzisiejszej babce nie wiem co sądzić, bo w sumie nie spróbowałam nawet kawałeczka. Zawiozłam ją do moich rodziców i jeśli wierzyć wszystkim osobom, które miały okazję jej kosztować, była całkiem niezła. Dość szybko zniknęła, więc chyba wypada mi uwierzyć im na słowo :) Opinie: wilgotna, mocno czekoladowa, kawa niewyczuwalna, polewa dość intensywna
Jeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego.
Wypróbowałam go jakiś czas temu i muszę stwierdzić, że smak był równie ciekawy, co wygląd. Sernik okazał się nie za słodki, bardzo kremowy i delikatny, dzięki dodatkowi mascarpone. Całość wieńczyła przepyszna polewa, po którą z pewnością jeszcze sięgnę. Polecam.
Na szczęście na blogu jest już trochę wielkanocnych przepisów (znajdziecie je tutaj), a jeszcze kilka może mniej tradycyjnych receptur zdążę pokazać przed świętami. Pierwszą z nich jest wiosenny quiche, który był dziś moim obiadem, ale jak najbardziej pasowałby na wielkanocnym stole.