Babka marchewkowa
Jeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.
do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.
Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 40 minut.
Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.
Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego !