Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać...
Jest to danie wyjątkowo reprezentacyjne, ale też wyjątkowo smaczne. Najbardziej lubię w niej kontrast między smakiem mięsa a kwaśnymi jabłkami. Całość można podać między innymi z kaszą gryczaną lub jęczmienną, po prostu ziemniakami czy też świeżym chlebem.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem. Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować...
To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)