Oponki z serka homogenizowanego
Dzień dobry :-) Piątek, więc propozycja słodkości na weekend :-) Tym razem oponki z serka homogenizowanego. Przepis znalazłam tutaj (klik). Oponki są puszyste, mięciutkie, proste w przygotowaniu. Nam smakowały bardzo. Polecam, z podanej porcji wychodzi jeden duży talerz :-) Miłego piątku :-)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 opakowania po 150 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy)
- 1/2 kg maki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
1. Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto.
3. Ciasto dzielimy na porcje, które musimy rozwałkować na 3-5 mm. Szklanką wycinamy koła, a kieliszkiem mniejsze koła (ja te mniejsze koła zostawiałam i też smażyłam, bo dzieci je uwielbiają)
4. W dużej patelni (wysokiej lub garnku) rozgrzewamy olej (ważne, żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, bo wtedy oponki zbrązowieją na zewnątrz a wewnątrz będą surowe). Ja olej rozgrzałam na średnim gazie, a potem oponki smażyłam na małym ogniu. Zeszło może dłużej, ale w środku nie były surowe.
5. Oponki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu dajemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Letnie posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)