Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. :-)
Klasyka kuchni polskiej - lin w śmietanie. Ponoć żadna inna ryba nie pasuje do sosu śmietanowego jak lin wlaśnie. Ma bardzo smaczne, delikatne, biale i raczej chude mięso.
Dawno nie serwowałam śledzi, a że spodobał mi się przepis znaleziony na blogu Ani, postanowiłam i ja go wypróbować, zwłaszcza że akurat miałam w lodówce wszystkie składniki do sosu. Sos przypomina w smaku znany wszystkim sos tatarski, jest jednak bardziej wyrazisty dzięki kaparom i curry. Bardzo nam smakował (zwłaszcza mojemu M.) i doskonale pasował do śledzi :)
Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewe1elacyjnie. Przekonajcie się sami.
Są naprawdę pyszne. Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym, puree ziemniaczanym i ćwikłą. Bardzo proste, niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!