Lin w śmietanie
Klasyka kuchni polskiej - lin w smietanie.Ponoc zadna inna ryba nie pasuje do sosu smietanowego jak lin wlasnie.Ma bardzo smaczne,delikatne ,biale i raczej chude mieso.Ryba bardzo podobna w smaku do karpia,choc nie tak tlusta i jeszcze delikatniejsza,traci jednak mulem tak jak karp.Pokryta okropnym ,w duzej ilosci sluzem z bardzo drobna luska.Na szczescie ryby nie musisz skrobac,bo najlepiej usmazyc ja z luska.Delikatne i drobniutkie luski rozpuszczaja sie podczas smazenia i nadaja rybie ciekawego i charakterystycznego smaku.Jak juz uporasz sie z oprawieniem ryby,przygotowanie jest bardzo proste.
Skladniki:
1 lin
sol,pieprz
sok z cytryny
kubeczek smietany 30% lub kreme fraiche
2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka
2 lyzki maki
maslo ghee
koperek
Przygotowanie:
- rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octem
- rybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonka
- kawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolic
- obtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienienia
- zalac rybe smietana wymieszana z chrzanem,patelnie przykryc pokrywka i dusic do miekkosci 15-20 minut.
- podawac suto posypana koperkiem