Sałatę i rzodkiewki umyć. Liście sałaty porozrywać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w plastry. Do śmietany dodać odrobinę octu, cukier, szczyptę soli i pieprzu.
Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na około 7 minut. Następnie kapustę odsączyć na sicie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (grube oczka). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę wrzucić do miski, lekko posolić, skropić oliwą (około 2 łyżki) i lekko zagnieść.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam prostą i zdrową surówkę z pora. Przez dodanie do surówki marchewki i jabłka, por staje się mniej ostry w smaku. Moim zdaniem połączenie idealne, zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Nie sądziłam, że zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna.
Sałatę lodową myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w małe kawałki. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Robimy sos...
Może za dużo powiedziane: sałatka. Bo tak naprawdę to fasolka z czosnkiem i oliwą, no i solą. Brzmi niepozornie, ale to jedno z najprostszych, najszybszych i najlepszych dań, jakie wykonuje się w naszym domu.
Surówka, jaką podają w niemal każdej chińskiej knajpie nie jest wprawdzie tradycyjnym chińskim daniem, ale za to świetnie komponuje się z azjatyckimi potrawami. Nie wszyscy ją lubią, ale ma też ogromną ilość fanów, do których :) i ja należę