Sałatka z fasolki szparagowej
Może za dużo powiedziane: sałatka. Bo tak naprawdę to fasolka z czosnkiem i oliwą, no i solą. Brzmi niepozornie, ale to jedno z najprostszych, najszybszych i najlepszych dań jakie wykonuje się w naszym domu. Zaraziliśmy tym przepisem wiele rodzin i na pewno będzie się Wam podobał. Nie wiem jak to się stało, że ten przepis dotychczas nie wylądował na blogu.
Fasolka szparagowa najlepsza - Laura Do dania można wykorzystać każdy rodzaj fasolki szparagowej. W sezonie oczywiście najlepsza będzie ta świeża, w zimie odpowiedni zapas zawsze jest w mojej zamrażarce. Taka fasolka świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnego obiadu, jako sałatka na imprezę, na grilla jest punktem obowiązkowym. Smakuje na ciepło i na zimno, myślę, że zachęty więcej nie potrzeba.
SKŁADNIKI:
Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą soli i wymieszać z oliwą. Gorącą, odcedzoną fasolkę dodać do oliwy z czosnkiem i delikatnie wymieszać.
MOŻNA PODAĆ TROSZKĘ INACZEJ:
Fasolka szparagowa najlepsza - Laura Do dania można wykorzystać każdy rodzaj fasolki szparagowej. W sezonie oczywiście najlepsza będzie ta świeża, w zimie odpowiedni zapas zawsze jest w mojej zamrażarce. Taka fasolka świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnego obiadu, jako sałatka na imprezę, na grilla jest punktem obowiązkowym. Smakuje na ciepło i na zimno, myślę, że zachęty więcej nie potrzeba.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy extra vergine
- sól
Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą soli i wymieszać z oliwą. Gorącą, odcedzoną fasolkę dodać do oliwy z czosnkiem i delikatnie wymieszać.
MOŻNA PODAĆ TROSZKĘ INACZEJ:
- na ciepło: posypaną startym parmezanem
- na zimno: z dodatkiem czarnych oliwek i/lub rukolii