Jabłka i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub w malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy suszoną żurawiny i grubo posiekane orzechy, a następnie posypujemy cukrem, zalewamy śmietaną i mieszamy...
Rzadko łączę tartą marchewkę z delikatnymi liśćmi sałaty masłowej, lodowej lub sałatki rzymskiej. Bardzo niesłusznie, te warzywa świetnie się uzupełniają i z dodatkiem ostrej cebulki czerwonej i sosu jogurtowego, będą smacznym i prostym dodatkiem do każdego obiadu
Mogło by się wydawać, że zimą skazani jesteśmy na marchewkę i buraczki, czasem kapustę, ale zapominamy o warzywach, które właśnie teraz są najlepsze: brukselka, jarmuż czy cykoria właśnie.
Warto, na pewno warto zrobić domowy ketchup, z mocno dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli, papryki, octu winnego i przypraw, które nadadzą lekko słodko – ostry smak.
Domowy ketchup ma zasadniczą przewagę, nad ketchupem kupnym, możesz go wykorzystać nie tylko do kanapek. Będzie jak znalazł do pizzy, makaronów, zapiekanek, sosów i do mięs