Dobra surówka do obiadu
Rzadko łączę tartą marchewkę z delikatnymi liśćmi sałaty masłowej, lodowej lub sałatki rzymskiej. Bardzo niesłusznie, te warzywa świetnie się uzupełniają i z dodatkiem ostrej cebulki czerwonej i sosu jogurtowego, będą smacznym i prostym dodatkiem do każdego obiadu ?
Składniki
- 2 małe sałatki rzymskie ( sałatki rzymskie mini )
- 1 mała cebulka czerwona
- 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 marchewka
Sos jogurtowo – musztardowy
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
Składniki na sos, dokładnie mieszam.
Liście sałaty, dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam jeden na drugim i kroję na wąskie paseczki.
Cebulkę obieram i kroję w bardzo małą kostkę.
Marchewkę obieram i ścieram na mniejszych oczkach.
Wszystkie składniki na surówkę, daję do miski i delikatnie mieszam. Tuż przed podaniem, dodaję sos jogurtowy.
Surówkę można podać na dwa sposoby. Można pomieszać całość z sosem, lub surówkę bez sosu podzielić na salaterki i na każdą porcję, położyć kleks sosu jogurtowego ? Smacznego ?