Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom.
Dzięki dodaniu tego nietypowego składnika sos zyskał jakby głębszy, bogatszy smak. Użyłam serwatki zamrożonej, którą rozmroziłam na potrzeby sosu. Gotowałam ją razem z przecierem z pomidorów i cebulą około 20 minut, do odparowania części płynu i skoncentrowania smaku.
Zapraszam na najbardziej klasyczny sos kurkowy i otwieram sezon:-)! Te malutkie żółte grzybki są symbolem rozpoczęcia lata. Kiedyś przynoszone z lasu pachniały w całej kuchni mojej babci.
Długo się zastanawiałam, czy dodawać przepis na coś tak prostego jak sos pieczarkowy. Ale doszłam do wniosku, że może znajdzie się ktoś, kto nie wie jak go przyrządzić. Może komuś przyda się taka informacja, zwłaszcza teraz, przed wigilią.
Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam !