Któż nie zna bloku... U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz zdjęcia i przepisu oczywiście ;-)
Pod taką właśnie nazwą kryje się bardzo smaczne ciasto. W jego skład wchodzą : dwa placki kruche , masa jabłkowa , krem orzechowy i polewa czekoladowa.Cóż więcej dodać - po prostu niebo… :-)
To mak gra tutaj pierwsze skrzypce, co czyni to ciasto wypiekiem typowo bożonarodzeniowym :) Ciasto nie zawiera mąki, a jedynie niewielką ilość kaszy manny. Jest wilgotne i aromatyczne. Zamiast zwykłej polewy kakaowej zrobiłam ganasz z prawdziwej czekolady, co uczyniło to trochę niepozorne ciasto bardziej wykwintnym.
Jest to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam! :-) Myślę, ze zasmakuje każdemu kto lubi jabłka. Nie sprawi nikomu trudności w przygotowaniu, więc jest dobra dla "początkujących" w pieczeniu :-) Już więcej nie będę jej zachwalać przekonacie się jak ją zrobicie. Bardzo Wam polecam!!
Ciasto drożdżowe, przygotowane w ten sposób, jest wyjątkowo delikatne, puszyste i miękkie. Wprost rozpływa się w ustach i długo zachowuje świeżość. Jagodzianki były rewelacyjne. Bardzo polecam Wam tą recepturę. Ja z pewnością będę często do niej wracać :)