Małe szarlotki

Dziś przepis na małe szarlotki , pyszne kruche ciasto , słodkie jabłuszka, wszystko wykończone cukrem pudrem.
Małe szarlotki z krateczką
składniki
200 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
łyżeczka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
ok. 1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
cukier
łyżeczka masła
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając. Dodajemy cukier i cynamon. Jeszcze chwilę dusimy i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto . Gdyby ciasto nie lepi się dobrze dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Foremki do babeczek smarujemy masłem i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy łyżkę nadzienia jabłkowego.
Robimy krateczkę formując mini wałeczki lub rozwałkowujemy ciasto i kroimy w paseczki. Nakładamy krateczkę na jabłuszka.
Pieczemy ok 20 min w 170 stopniach.
Małe szarlotki z krateczką
składniki
200 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
łyżeczka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
ok. 1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
cukier
łyżeczka masła
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając. Dodajemy cukier i cynamon. Jeszcze chwilę dusimy i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto . Gdyby ciasto nie lepi się dobrze dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Foremki do babeczek smarujemy masłem i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy łyżkę nadzienia jabłkowego.
Robimy krateczkę formując mini wałeczki lub rozwałkowujemy ciasto i kroimy w paseczki. Nakładamy krateczkę na jabłuszka.
Pieczemy ok 20 min w 170 stopniach.


