Odkąd pamiętam, mama robiła takiego śledzia. Kiedyś nie było matiasów - kupowało się śledzie solone z beczki, potem trzeba było je długo moczyć, żeby nadawały się do spożycia...
Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie.
Filety natrzeć solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojonego w paski pora (białą część) i starte na grubych oczkach warzywa. Lekko poddusić a następnie dołożyć podzielone na mniejsze porcje filety. Dusić pod przykryciem.
Miłośnikom ryb polecam szybki sposób na łososia. Moje początki z tą rybą nie były zbyt udane, ale jest znacznie lepiej odkąd zaczęłam ją dusić zamiast piec. Ryba nie jest sucha, przygotowuje się ją szybko i naprawdę nieźle smakuje. Bardzo polecam.