Dorsz zapiekany z jabłkami
2 filety z dorsza (ok. 300 g)
1 kwaśne jabłko (Boskoop)
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
kilka gałązek świeżego tymianku
sok z cytryny
pieprz, sól
mąka do obtoczenia filetów
olej do smażenia ryby
150 ml śmietany 30%
Tymianek wymieszać z majerankiem.
Do śmietany dodać sól i pieprz do smaku.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić na plasterki i posypać ziołami.
Kawałki jabłka podsmażyć z obu stron na oleju. Lekko posolić.
Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę jabłek, posypać je posiekanymi orzechami, następnie ułożyć kawałki ryby. Polać śmietaną.
Na wierzchu położyć gałązki tymianku, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C na 20 min.