Dorsz zapiekany z jabłkami

Dorsz zapiekany z jabłkami
przepis:

2 filety z dorsza (ok. 300 g)

1 kwaśne jabłko (Boskoop)

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

kilka gałązek świeżego tymianku

sok z cytryny

pieprz, sól

mąka do obtoczenia filetów

olej do smażenia ryby

150 ml śmietany 30%

Tymianek wymieszać z majerankiem.

Do śmietany dodać sól i pieprz do smaku.

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić na plasterki i posypać ziołami.

Kawałki jabłka podsmażyć z obu stron na oleju. Lekko posolić.

Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę jabłek, posypać je posiekanymi orzechami, następnie ułożyć kawałki ryby. Polać śmietaną.

Na wierzchu położyć gałązki tymianku, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C na 20 min.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów